• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • EMT
Aantal bezoekers
69867
VandaagVandaag21
GisterenGisteren36
Deze weekDeze week21
Deze maandDeze maand1036
TotaalTotaal69867
Login formulierONZE VOLGENDE WANDELING

TERRILTOCHT

ZATERDAG 22 JULI 2017

t' Schooltje Oud-Waterschei

 Oude Driesstraat 8

Waterschei Genk

Terrilwandeling zaterdag 16 juli 2016

Deze mooie wandeling gaat langs de mijngebouwen van Waterschei en gedeeltelijk over en langs de mooiste terril van Limburg. Het gebied is vandaag gerenoveerd tot een prachtig geheel, alle afstanden gaan langs de gerestorneerde gebouwen van de koolmijn en over de mooie aangelegde wandelpaden op het mijnterrein.

Op dit ogenblik is de bouw bezig van het Thorpark op de mijnsite van Waterschei tot hotspot voor technologie, energie en innovatie.

 

Thor is in volle ontwikkeling tot een technologie park van 93 ha met internationale uitstraling en activiteiten, waar de stad Genk en de partners interessante verbindingen leggen tussen onderzoek& ontwikkeling, innovatie, bedrijvigheid, talentontwikkeling en stedelijkheid.

 

De koolmijn van Waterschei produceerde in 1929 zijn eerste steenkool en dit op verschillende dieptes gaande van 560 meter tot 1040 meter diep.

In de gloriejaren werkten hier 5000 mijnwerkers.

De koolmijnen voorzagen hun werklieden van huizen, scholen, kerken, ontspanningsmogelijkheden en een uitgebreid verenigingsleven. Uiteraard bekleden de ingenieurs wel de posten zoals het voorzitterschap van de verenigingen zo had de koolmijn een zeer grote invloed op hun werkmensen.

 

 

De koolmijn werd gesloten op 10 september 1987 na nauwelijks 63 jaar ontginning

 

De 12-18 en 20 km gaan over het mooiste gedeelte van de terril om al in de verte de controlepost te zien. De 12 km kan ook langs de terril gaan en blijft 12 km.

De kortere afstanden gaan langs de terril naar de controlepost

 

Hoogte op de top van de terril: 165 m
De terrils hebben een grote natuurwaarde.
Dit leiden we o.m. af uit: de noordelijke terril valt in het gebied van de Bosbeekvallei. De terrils grenzen aan bos- en heidegebieden te As – Oplabbeek – Maaseik.
Het terrein van de terrils van Waterschei ligt op het kruispunt van een belangrijke droge verbinding van heide- en bosgebieden en een vochtige verbinding van twee beekdalen.
De vochtige verbinding van de beekdalen Bosbeek en Stiemerbeek ligt aan de voet van de terril van Waterschei.

 

 

 

 
  • Sponsors
  • Sponsors
  • Sponsors
  • Sponsors